OKUŠANJE TRADICIONALNE RUDARSKE JEDI V TEMI

Objavljeno: 28. avgust 2017 / Dogodki

IDRIJSKO POLETNO DOŽIVETJE:
OKUŠANJE TRADICIONALNE RUDARSKE JEDI V TEMI

Idrija, 26. avgust 2017 – Na letošnjem tradicionalnem Prazniku žlikrofov, ki ga je organiziral Mladinski center Idrija, se je predstavilo tudi Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica (Društvo MDSSNG), ki je za obiskovalce pripravilo edinstveno pokušino tradicionalne rudarske jedi s prevezo na očeh, hkrati pa so si mimoidoči lahko ogledali tudi demonstracijo priprave žlikrofov izpod kuhalnice slepih in slabovidnih. Pri pripravi na dogodek je Društvo MDSSNG združilo moči s kuharskimi mojstri iz Kendovega dvorca, kjer so pripravili omake in prelive za žlikrofe.

»Obiskovalci so bili pozitivno presenečeni, kako hitro ter spretno slepi in slabovidni pripravljamo tako zapletene jedi, kot so žlinkrofi. Hkrati pa so vsi, ki so preizkusili žlikrofe s prevezo na očeh, izkusili pravo kulinarično doživetje, povsem drugačno od tistega, pri katerem uporabljamo vsa svoja čutila,« je dejal Igor Miljavec, predsednik Društva MDSSNG, in nadaljeval: »Sodelovanje na tovrstnih dogodkih je za slepe in slabovidne zelo pomembno, saj predstavlja enega od načinov vključevanja v družbo ter rušenja tabujev o slepoti in slabovidnosti.«

Na Prazniku idrijskih žlikrofov sta Društvo MDSSNG in Mladinski center Idrija nadgradila svoje sodelovanje, ki se je pričelo že v okviru mednarodnega projekta TBI: mladi, mesto in dediščina. Društvo MDSSNG, ki je del Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, je na svoji stojnici obiskovalcem prikazalo tudi pripravo žlikrofov. Te so postregli z omakami, ki so jih pripravili strokovnjaki iz Kendovega dvorca. »Pri izdelovanju žlikrofov gre za poseben postopek, ki gre slepim in slabovidnim, ko ga osvojimo, zelo dobro od rok,« so še dejali v Društvu MDSSNG.

Od tradicije do sodobnosti Obiskovalci so si na kulinaričnem dogodku med drugim lahko ogledali še 15 načinov postrežbe žlikrofov, preizkusili kar 10 različnih načinov ponudbe žlikrofov ter vina priznanih vinarjev in piva mladih mikropivovarjev. Na dogodku je tradicionalna rudarska jed ponovno stopila v svet okusov in predstavila svojo stoletno zgodbo, ki iz tradicije prehaja v sodobnost.

Organizatorji so s praznikom želeli obiskovalcem žlikrofe predstaviti na načine, ki jih do sedaj še niso imeli možnosti spoznati. Letošnja popestritev dogodka je bila tudi obeležba 20. obletnice društva Alpsko mesto leta, ki je idrijskim žlikrofom dodalo prav poseben kulinarični lesk.