Sporočilo za javnost: Kolesarim, da pomagam

Objavljeno: 15. september 2016 / Dogodki

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih (MDSS) Nova Gorica se zahvaljuje pobudnikoma tridnevne akcije »Kolesarim, da pomagam« Sinetu in Saši Pečelin, njuni neutrudni spremljevalni ekipi in Lions klubu Idrija, ki je sprejel izziv kot nosilec celotnega projekta. Z njim smo širšo slovensko javnost še enkrat več opozorili na navzočnost slepote med nami, na omejitve, ki jih imajo ljudje z okvaro vida, ter na možnosti in načine, kako te omejitve preseči oziroma jih prilagoditi za čim bolj dejavno in normalno vključevanje prizadetih na vidu v družbo. To so s kolesarjenjem v dvojicah (na tandemih) nazorno prikazali naši člani, ki so opravili proces rehabilitacije ob ustrezni strokovni pomoči. Na tem kolesarskem podvigu so se nam pridružili tudi slepi in slabovidni po Sloveniji, koder je vodila naša 1250 kilometrov dolga zmagovita pot. Naša zahvala gre vsem, ki so po svojih zmožnostih sprejeli in udejanjili ta izziv.

Za pomoč pri podpori in izvedbi tega projekta se zahvaljujemo vsem županom občin na severnem Primorskem. Najprej iskrena hvala podžupanu Občine Idrija, Bojanu Režunu, ki je na startu pospremil karavano na pot in županu Igorju Marentiču ter podžupanu Andreju Bergincu iz Občine Postojna, ki sta nas že prvi dan prijazno sprejela in se nam pridružila na poti. Drugi dan so nas velikodušno sprejeli vsi trije župani v Posočju, Uroš Brežan, župan Občine Tolmin, Robert Kavčič, župan Občine Kobarid, ter Valter Mlekuž, župan Občine Bovec, ki je odkolesaril del poti do Trente.

Naša zahvala gre tudi lions klubom po Sloveniji za njihov množičen odziv in velik prispevek k uspešni izvedbi te kolesarske akcije z dobrodelno noto. Navsezadnje je bila to prva večdnevna akcija slovenskih lionistov.

V imenu društva in svojem osebnem imenu se zahvaljujem tudi vsem donatorjem, medijskim hišam, ki so v besedi in sliki posredovale naš namen širši javnosti, in vsem kolesarjem, ki so se nam pridružili na tej poti. Skupaj smo v dvainsedemdesetih urah prekolesarili prek tisoč kilometrov in zbrali prek tisoč evrov, ki bodo namenjeni za rehabilitacijo slepih in slabovidnih na severnem Primorskem in Centru slepih športnikov »Vidim cilj«.

In ob koncu: hvala vsem, ki razumete in nesebično podpirate naša prizadevanja za enakopravno vključevanje in uveljavljanje slepih in slabovidnih ter tudi ostalih invalidov v družbi.

V Novi Gorici, 15. 9. 2016

Igor Miljavec,
predsednik MDSS Nova Gorica