Že drugič tekli in pomagali

Objavljeno: 25. maj 2014 / Dogodki

V nedeljo, 25. maja 2014, je v novogoriškem Športnem parku potekala že druga dobrodelna prireditev Tečem, da pomagam, ki so jo organizirali Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica, Mestna občina Nova Gorica ter Lions klubi severne Primorske.

Dobrodelnega teka so se udeležile številne znane osebnosti iz političnega, kulturnega in športnega življenja: Matej Arčon, župan Mestne občine Nova Gorica, Uroš Brežan, župan občine Tolmin, Darja Hauptman, županja občine Kobarid, državni svetnik Tomaž HrovatAlenka Marter, guvernerka Lions distrikta 129, udeleženci televizijskega šova »Slovenija ima talent« Pritrkovalci Lokavec, vinska kraljica Špela Štokelj, slalomistka Ana Bucik, umetnostna kotalkarica Lucija Mlinarič, ultramaratonka Sonja Leskovar, avtor knjige »Naglušni naglušnemu« Marko Štanta ter mnogi drugi. Program sta povezovala Ervin Čurlič in Milan Štulc.

Prireditve so se udeležili tudi številni člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica: med njimi Matej Leban, nekdaj obetaven kolesar, ki mu je kariero prekinila huda prometna nesreča, po kateri je ostal slep in prikovan na invalidski voziček, vendar danes samostojno hodi. Matej je, ob bučnem aplavzu obiskovalcev, prehodil krog po atletski stezi. Tudi slepa članica Irena Mihelj je s svojim psom vodnikom, Biskom, prehodila dobrih 14 krogov. Rekorderki v številu pretečenih krogov sta sicer ultramaratonka Sonja Leskovar in tekačica Aleksandra Fortin, ki sta  pretekli 21 kilometrov oziroma 52 krogov.

Ob pomoči študentov tiflopedagogike so se udeleženci na posebej pripravljenem poligonu lahko preizkusili v hoji z belo palico, mnogi pa se svet slepote lahko izkusili tudi v teku s prevezo čez oči v tandemu s spremljevalcem. Svojevrstno izkušnjo teka z izključitvijo senzornih zaznav je demonstriral predsednik Društva gluhih in naglušnih Severne Primorske, Vladan Vukajlovič, ki se je,  čeprav je povsem gluh, preizkusil v teku s privezanimi očmi. Specifičen pomen prireditve pa so poudarili tudi člani Društva paraplegikov Severne Primorske, ki so se na atletsko stezo podali z invalidskimi vozički in berglami.

Poleg Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica so se na stojnicah predstavila mnoga druga invalidska in humanitarna društva: ŠENT Ajdovščina, Zdravstveni dom Nova Gorica, Humanitarno društvo KID, Fitness studio Kinetik, Zavod Ažmurk, Društvo paraplegikov Severne Primorske, Društvo gluhih in naglušnih Severne Primorske, Društvo ledvičnih bolnikov Severno Primorske regije, Lions klub Nova Gorica, Lions klub Dobrovo, Lions klub Soča-Kobarid, Lions klub Vogrsko, Lions klub Zemono, LEO klub Vogrsko in LEO klub Nova Gorica.

Dobrodelnega teka v Novi Gorici se je udeležilo približno 250 ljudi, ki je skupaj preteklo 737 krogov oziroma slabih 295 kilometrov. V dobrodelne namene pa je bilo zbranih 737,00 €. Del zbranih sredstev bo namenjen programom, ki jih izvaja Medobčinsko društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica, del pa distriktu za humanitarne namene Lions kluba Slovenija.