Projekt Začuti Novo Gorico

Objavljeno: 14. december 2022 / Novice

Študenti 2. letnika Inkluzivne pedagogike na Univerzi na Primorskem rednega programa so se pod mentorstvom profesorice dr. Mateje Maljevac, izvajalke predmeta Metode dela s slepimi in slabovidnimi, podali v projekt Začuti Novo Gorico, kjer želijo približati mesto Nova Gorica osebam s slepoto in slabovidnostjo, kot tudi vsem, ki si želijo Novo Gorico spoznati na drugačen način.

V sodelovanju z Davidom Kožuhom, kustosom pedagogom Goriškega muzeja, in Igorjem Miljavcem, predsednikom Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica, bodo iz LEGO™ kock izdelali tipno maketo mesta. Gre za spoznavanje pomembnih delov mesta skozi veččutno sprejemanje informacij. To izkušnjo bodo lahko pridobili obiskovalci Goriškega muzeja, kjer bo maketa razstavljena.

Velikokrat v družbi slišimo vprašanje: "Zakaj je potrebno prilagajanje okolja osebam s posebnimi potrebami?" A že vprašalnica "zakaj" je problematična, saj nas vodi k razmišljanju o razlogih in argumentiranju le-teh. Študentom drugega letnika programa Inkluzivne pedagogike na Primorski Univerzi v Kopru, pa se zdita na tem mestu bolj primerni vprašalnici "kaj" in predvsem "kako", saj vodita v proaktivno delovanje in iskanje rešitev ter idej za boljše vključevanje oseb s posebnimi potrebami v širšo družbo.

V Sloveniji živi približno osem do deset tisoč oseb s slepoto in slabovidnostjo, ki si prav tako kot vsi ostali želijo vstopati v družbo, katere del so, poleg tega pa je to tudi njihova pravica.