Rafting na smaragdni reki Soči

Objavljeno: 9. junij 2023 / Novice

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica (MDSSNG) in Lions klub Kobarid Soča sta v sodelovanju z družbo Soča rafting in Občino Bovec pripravila čisto poseben dogodek za slepe in slabovidne, spust z rafti po reki Soči.

Za logistiko in organizacijo je poskrbel Soča Rafting, katerega direktor Goran Kavs je tudi član LK Kobarid Soča, s tem dogodkom pa so vsi skupaj dokazali, da se lahko tudi slepi in slabovidni udeležujejo tudi najzahtevnejših športnih adrenalinskih aktivnosti. Šest slepih in slabovidnih se je s svojimi asistenti spustilo od Boke do Srpenice, pred spustom pa so jih pozdravili župan in podžupan Občine Bovec Valter Mlekuž in Erik Cuder ter aktualna predsednica LK Kobarid Soča Zvezdana Čarga Šavli.

»Zelo me veseli, da lahko člani našega Lions kluba pomagamo na različne načine, saj ni vedno vse povezano z denarno pomočjo, temveč lahko veliko naredimo tudi z druženjem in logistično pomočjo. Najbolj me veseli, da znate to tako širokosrčno tudi ceniti. Res hvala našemu članu Goranu Kavsu, ki se je zelo potrudil s celotno logistiko in organizacijo spusta z rafti. Tudi na ta način izpolnjujemo naše poslanstvo in slogan POMAGAMO – WE SWRVE. Ponosna sem, da lahko začetno sodelovanje LK Kobarid Soča z MDSSNG iz leta 2008 nadaljujemo in nadgrajujemo tudi še danes, še posebej zato, ker so rezultati našega skupnega delovanja vidni na vseh ravneh,« je med drugim povedala predsednica LK Kobarid Soča Zvezdana Čarga Šavli.

Zelo navdušen nad uspelim dogodkom pa je bil tudi predsednik MDSSNG Igor Miljavec:»Za nas ni ovir. V našem društvu članom omogočamo najrazličnejše aktivnosti in s tem nameravamo tudi nadaljevati. Osnovna dejavnost je organizirana rehabilitacija. Slepi in slabovidni potrebujejo predvsem samozaupanje, nadomestitev vida z drugimi čutili in zmaga je zagotovljena. Največja želja in naš cilj je, da se res vključujejo v domače okolje, v katerem živijo.«

Slika prikazuje skupino udeležencev raftinga na reki Soči. Večina oseb na fotografiji je oblečena v zaščitna neoprenska oblačila.Slika prikazuje skupino udeležencev raftinga na reki Soči. Večina oseb na fotografiji je oblečena v zaščitna neoprenska oblačila.

Udeležence je pozdravil dudi Milan Štulc, ustanovni član LK Kobarid Soča, ki je v času svojega prvega predsedovanja klubu tudi začel sodelovanje z MDSSNG in takrat novoizvoljenim predsednikom MDSSNG Igorjem Miljavcem:»Vedno pravim, da vi na svoj način stvari vidite veliko bolje, kot videči. Izjemno me veseli, da smo naše sodelovanje vsa ta leta negovali in nadgrajevali. Leta 2008 smo začeli s strokovno pomočjo in svetovanjem MDSSNG kasneje oslepelim osebam, vse skupaj pa smo nadgradili z različnimi prireditvami in dogodki, kot so vsakoletna Likovna delavnica v Trenti, Tečem, da pomagam, Kolesarim, da pomagam, vseslovensko srečanje slepih in slabovidnih na Kaninu in še bi lahko naštevali. Zato vas prosim, da skupaj zaploskamo Igorju Miljavcu, ker so njegova neizčrpna prizadevanja gonilo tudi za LK Kobarid Soča, da vsa ta leta z MDSSNG tako odlično sodeluje,« je poudaril Štulc, aplavz pa je bil zares močan.

Pri prilagajanju dejavnosti slepim in slabovidnim je pomembna predvsem dobra komunikacija, pravil tiflopedagog Peter Rot:»Slepi so samo slepi, vse ostalo deluje kot pri vseh drugih osebah. Zato je pomembna prava komunikacija.«

Vodniki čolnov so pred spustom seveda udeležence spusta seznanili z opremo, čolnom in sistemom veslanja, že ob startu pa je bilo mogoče začutiti vse navdušenje vseh udeležencev. Toliko bolj seveda na cilju. Tudi dež ni niti za trenutek pokvaril izvrstnega vzdušja.

Besedilo in fotografije: Milan Štulc